ΠΟΛΙΤΙΚΗ · ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Η γάτα του Σρέντινγκερ

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ. ΓΑΤΑ

και το συλλαλητήριο της 4ης  Φεβρουαρίου 2018

στον απόηχο των συμβεβηκότων γεγονότων

«Η γάτα του Σρέντινγκερ είναι ένα νοητικό πείραμα, που χαρακτηρίζεται και ως παράδοξο, επινοήθηκε από τον Αυστριακό φυσικό Έρβιν Σρέντινγκερ (Erwin Schrödinger) το 1935. Αναπαριστά αυτό που είδε ως το πρόβλημα στην ερμηνεία της Κοπεγχάγης για την κβαντομηχανική στην εφαρμογή της σε καθημερινά αντικείμενα. Το σενάριο παρουσιάζει μια γάτα, η οποία μπορεί να είναι ταυτόχρονα ζωντανή και νεκρή, με την κατάστασή της να συνδέεται με προηγούμενο τυχαίο γεγονός. Το νοητικό πείραμα συναντάται συνήθως σε θεωρητικές συζητήσεις για τις ερμηνείες της κβαντομηχανικής. Κατά την ανάπτυξη αυτού του πειράματος ο Σρέντινγκερ επινόησε τον όρο κβαντική διεμπλοκή».  ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Με απλά λόγια θα λέγαμε, πως  άλλα  είναι τα μάτια του λαγού και άλλα της κουκουβάγιας, όταν παρατηρούν το κουτί με την γάτα και δεν μπορούμε να έχουμε και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο και την γάτα ζωντανή ή νεκρή κατά το δοκούν συμφέρον. Ταυτοχρόνως, επειδή τα πάντα ρει σε ένα ροϊκό σύμπαν, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε και τη θέση και την ταχύτητα της γάτας. Τα όρια της γνώσης μας ετεροκαθορίζονται   και αυτοπροσδιορίζονται σε ένα σύμπαν απροσδιοριστίας  που ανελέητα, μας ποδηγετεί.
Ύστερα από αυτή τη επιστημονικοφιλοσοφική εισαγωγή με διανθίσματα λαϊκής σοφίας,  να δούμε με επαγωγικό και αναγωγικό τρόπο, το πρόσφατο συλλαλητήριο των Αθηνών σε σύντομη  ανάλυση και σύνθεση.
Αναμφίβολα, ήταν μεγαλειώδες. Μόνο κομματικά ΝΟΥΜΕΡΑ θα έκρυβαν τα πραγματικά νούμερα. Αλλά, ας δεχθούμε ότι ήταν μόνο 140.000, σύμφωνα με τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία, λίγα ήταν;;;;; Πόσοι ήταν ωσεί  παρόντες; Και  γιατί αυτή κυβέρνηση δεν ήθελε να    ήταν περισσότεροι, για  να έχει ένα πιο ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί στα  χέρια της; Τίνος τα συμφέροντα υπερασπίζει; Τίνος κυβέρνηση είναι που δεν κρατά ούτε τα προσχήματα. Και αν δεν μπορεί να λύσει το σκοπιανό, γιατί το αναλαμβάνει και αν οι προηγούμενοι φταίνε, αυτή που ήταν και τι αγώνες έχει κάνει γι αυτό;
Ας  σταθούμε λίγο στην κοινοτυπία του «φασισμού» και στον μανδύα του δημοκράτη, γιατί φοριέται πολύ τον τελευταίο καιρό, από δημοκρατικούς παπαγάλους και φερέφωνα του κοινοβουλίου. Από πότε η αριστερά και μάλιστα η αριστερά,  που με μειοψηφία κυβερνά  για  την δημοκρατία, δικαιούται να  μιλά και  να σχίζει τα ιμάτια της; Να μας το εξηγήσει αυτό μαρξιστικά λενιστικά.
Η δημοκρατία που γνωρίζουμε, είναι ένα εφεύρημα μιας ληστρικής εξουσίας κομματικής και θρησκευτικής   που λυμαίνεται  τα πάντα με τον μανδύα της  ψεύτικης φιλανθρωπίας. Δημοκρατία, που ο πολίτης  της  ζητιανεύει ψίχουλα από τα παγκάρια τους, δεν υπάρχει. Μόνο στυγνή τυραννία.
Ας έλθουμε στο συλλαλητήριο. Οι άνθρωποι  που ήταν εκεί, ακόμη και με την σκέψη τους, το στήριξαν για πολλούς λόγους. Έχει μαζευτεί πολύ οργή και ένταση, δεν είναι μόνο για το όνομα και τη Μακεδονία, είναι για πολλά άλλα, για όλα. Φυσικά θα είναι πάντα «οι επιτήδειοι»,  που θα προσπαθήσουν να το αξιοποιήσουν. Αυτούς θα τους βρεις σε κάθε κόμμα, σε κάθε δόγμα, κρατικό και παρακρατικό μηχανισμό, τρυπώνουν, γλύφουν, αναρριχώνται, διαβρώνουν λασπώνουν. Ο Μίκης έχει τις ευθύνες του, έχει κάνει συναυλία στα Σκόπια, αλλά τουλάχιστον προσπαθεί να εξιλεωθεί, έστω και την τελευταία στιγμή για το δίκαιο του λόγου. Και όπως πάντα παρούσες και οι δυο συμμορίες  της παλαιάς και νέας τάξης, που προσπαθούν να ωφεληθούν τα μέγιστα.
Αυτό το συλλαλητήριο που μεταδόθηκε  σε κάθε άκρη της γης, έδειξε την γύμνια όλων τους , την ανεπάρκεια  τους και σημειοδοτεί το τέλος μιας εποχής και ενός συστήματος που καταρρέει σε λυγμούς κύκνων.  Υπήρχε μια λαχτάρα για κάτι που δεν χάθηκε ακόμη, μια ήρεμη θλίψη σε αυτούς τους ανθρώπους  πως τίποτα πια δεν θα είναι όπως πριν και αυτό πήραν μαζί τους, φεύγοντας και αποχωρώντας. Πήγαν απογοητευμένοι από όλους, από κόμματα, από υπουργούς, από αυλικούς, από στρατηγούς , από δημάρχους, από ιερείς από μανδαρίνους. Φύγανε με αυτή την μελαγχολία.
Για αυτό τον λόγο πήγα και είμαι μαζί τους. Για αυτό το αίσθημα, για αυτό το συναίσθημα.
Γι΄ αυτά τα μενεξεδένια δειλινά της ζωής που περνά και χάνεται σε ρυθμούς αλουργίδας καταιγιστικής.
Ποιο θα είναι το επόμενο σχήμα; Αυτός ο κόσμος αλλάζει με ταχύτητες μεγάλες  σε δόνηση λευκής επιταγής και άλμα αντίληψης κβαντικής.
Όταν θα ανοίξουμε το κουτί θα ξέρουμε τι γίνεται με τη  γάτα και άλλα αιλουροειδή.

Αστραία ©

Advertisements

Η αλήθεια είναι απλή και ο λόγος της ακόμα πιο απλός

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s