ΠΡΟΣΩΠΑ · ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

3. Η καταγωγή του Μαρξισμού

ΜΑΡΞ. 3
Το ΚΕΦΑΛΑΙΟ και οι 7 σαμουράι

……και η κατάληξη του

«Οι φιλόσοφοι έχουν ερμηνεύσει τον κόσμο με διάφορους τρόπους. Το θέμα, όμως, είναι να τον αλλάξουμε».
Θέσεις για το Φόιερμπαχ, Θέση 11, (1845) ·αυτά τα λόγια είναι επίσης χαραγμένα στον τάφο του.
Ο Καρλ Μαρξ άλλαξε τον κόσμο;
Ιδού το σημερινό ερώτημα. Πόσο και πως;
Εφ΄όσον σήμερα υπάρχει ένα φιλοσοφικό, οικονομικό και πολιτικό ρεύμα που ακούει στο όνομα του, σαφώς ναι. Άλλαξε τον κόσμο, με την σκέψη του και τον στοχασμό του και οπωσδήποτε υπήρξε σημαντικό μέρος της αλληλεπίδρασης ερμηνεύοντας τον.
Άλλαξε τον εαυτό του;
Δεν μπορεί να καταλογίσει κάποιος κάτι στον Μαρξ προσωπικά. Δεν υπάρχει μεμπτόν στοιχείο στη ζωή του και τη βιογραφία του. Έκανε ό,τι μπορούσε με τα μέσα που διέθετε, σε αντίφαση με την ταξική του συνείδηση, αλλά σε συνέπεια με την συνείδηση, ιδεαλιστής και όχι υλιστής.
Ο κόσμος έβγαινε από μια μεγάλη νύχτα, αναδυόταν ο διαφωτισμός εμπνευσμένος από την Ελληνική Γραμματεία και η νέα τάξη των αστών δημιουργούσε την βασιλευόμενη προεδρική ή προεδρευομένη δημοκρατία, ελέω θεού φυσικά.
Ο Μαρξ είδε το πρόβλημα της θρησκείας, τον αντινοϊκό ρόλο της, την υποκρισία της και την χειραγώγηση του θυμικού μέσα από την εξαπάτηση του θρησκόληπτου πληθυσμού. Με συγχωροχάρτια, ταξίματα και υποσχέσεις παραδείσου, η θρησκεία βασιλεύει και θησαυρίζει επί της γης, στο απυρόβλητο τις περισσότερες φορές, οχυρωμένη πίσω από τον «Θεό» που δεν μπορεί να κρίνει κανείς θνητός.
Το παράκανε όμως, σε ένα ισοπεδωτικό αφορισμό, γιατί δεν είδε την ΓΝΩΣΗ που έχει η θρησκεία στην κατοχή της  και μέσω αυτής επηρεάζει το σημείο της αντίληψης  των ανθρώπων με τρόπο αισχροκερδικό . Έτσι άφησε ακάλυπτο το κοινό του, χωρίς τις απαραίτητες εξηγήσεις που απαιτούνταν σε ρόλο πρωταρχικό.
Έχουμε λοιπόν σήμερα, το οξύμωρο σχήμα της αριστερής ορθοδοξίας και το φλερτ με τον χριστιανισμό. Για λόγους βεβαίως πολιτικής σκοπιμότητος, πολλοί πολιτικάντηδες είναι και αριστεροί και ορθόδοξοι και μαρξιστές σε τραγελαφική αντίφαση. Το άνοο πλήθος των ψηφοφόρων ακολουθεί. Στο κρεβάτι του Προκρούστη πως να χωρέσουν και τα δυο; Έτσι σχίζεται στη μέση το μυαλό στα δένδρο του Σίνη  του Πιτυοκάμπτη.
Είδε με μεγάλη οξυδέρκεια την εκμετάλλευση ανθρώπου από από το εικονικό ΚΕΦΑΛΑΙΟ, δηλ. το ανύπαρκτο χρήμα.
Τι είναι χρήμα;
Είναι μια συμφωνία , ένας τρόπος συναλλαγής. Αυτοί που έχουν την εξουσία θέτουν και την μονάδα μέτρησης για δικό τους συμφέρον και στην ουσία δεν τους ελέγχει κανείς. Το χρήμα είναι μια μακιαβελική  μέθοδος για να ελέγχουν κάτι πολύ πραγματικό, όπως η εργατική δύναμη, το έργον την παραγωγή και την ενέργεια του ανθρώπου. Στην ουσία κλέβουν την ενέργεια δίνοντας στον άνθρωπο, ένα χαρτί εικονικό κρατώντας τον στην αμάθεια και στην θρησκοληψία. Θα μπορούσαν να δίνουν και φύλλα ελιάς,  αντί να το τυπώνουν, αν απαγόρευαν την δενδροφύτευση ελαιοδένδρων για να έχουν την αποκλειστικότητα.
Δεν είδε με μεγάλη διορατικότητα την φύση του προλεταριάτου, ίσως γιατί δεν ασχολήθηκε με την φύση του ανθρώπου, πιο ειδικά. Το αγιοποίησε και το υπερεκτίμησε. Αν ζούσε σήμερα και έβλεπε τη Βιριδιάνα του Μπουνουέλ και το dogville του Λανς φον Τριέρ, θα άλλαζε γνώμη και ματιά.
Και φυσικά η κατάληξη του αποτυχημένου πειράματος και πτώση του κομμουνισμού είναι απόδειξη της λανθασμένης πρόβλεψης του, με επιχειρήματα τρανταχτά.
Υπερέβαλε για την ατομική ιδιοκτησία. Δεν ευθύνεται η ατομική ιδιοκτησία για όλα τα δεινά, αλλά η υπερβολική ιδιοκτησία και η απληστία. Ούτως ή άλλως σήμερα ο καπιταλισμός,έχει εξαφανίσει την ατομική ιδιοκτησία και τα μνημόνια, την αποτελείωσαν. Είναι αδύνατον να υπάρξει ανθρώπινη ατομικότητα χωρίς ατομική ιδιοκτησία. Ατομική φωλιά έχουν και τα πουλιά, παρ΄όλο που έχουν συλλογική συνείδηση και όχι ατομική.
Παγιδεύτηκε στην έννοια του έθνους και του κράτους, ξεριζώνοντας την  έννοια της πατρίδας. Έτσι έδωσε τα όπλα, όπλισε, αφ΄ενός, στους συντηρητικούς δεξιούς να βγάζουν κορώνες πατριδοκαπηλείας, συμφώνως με το σχιζοφρενές αντιφατικό πρότυπο » Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών», έννοιες ασύμβατες μεταξύ τους, και αφ΄ ετέρου, φούσκωσε τα μυαλά των αριστερών σε αλητεία προδοτική κατά της πατρίδος.
Το χειρότερο, έδωσε το επιχείρημα στο καπιταλισμό να δημιουργήσει μια βάση στερεή σε σύνορα ανοικτά, σαθρό σύστημα χρηματοπιστωτικό και off shore , πολυεθνικές
απρόσωπες εταιρίες.
Το φλερτ του καπιταλισμού με τον Μαρξισμό και  τα  πολλαπλά νόθα παιδιά του, ξεκίνησε μετά τον 2ον παγκόσμιο πόλεμο. Η αποτυχία του εθνικοσοσιαλισμού, η σχολή της Φρανκφούρτης, τα γεγονότα του Μάη του 68, βάλανε την εξουσία σε σκέψη  και υποψία. Αποφάσισαν να αφομοιώσουν  με σπουδή περισσή και να παντρέψουν το χειρότερο από τον κομμουνισμό και το χειρότερο από τον καπιταλισμό.
Το ΤΕΡΑΣ που γεννήθηκε είναι  ο ΣΜΙΘ μια πολυεθνική και μια λάθος «πολιτική ορθότητα» που τον εξυπηρετεί.
Σαφώς δεν ευθύνεται ο Μαρξ γι αυτό, ο οποίος έγραψε αυτά που σκέφθηκε και πίστευε για μια αταξική κοινωνία με ανθρωπιά.
Αν θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες από κάπου, θα πρέπει να πάμε πολύ μακριά και πολύ βαθιά στη πηγή του κακού και είναι η έλλειψη της τάξης των ΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ, όπως λέει και ο Κουροσάβα στο χωριό των χωρικών, στην υπέροχη ταινία του  «Οι 7 ήσαν υπέροχοι σαμουράι».
Αν έχεις ένα ωραίο χωριό,  με χωρικούς,  γεωργούς,   αγίους, θεούς , δασκάλους, φιλοσόφους, οικονομολόγους  και άλλους λοιπούς,  χωρίς να έχεις εκπαιδεύσει πολεμιστές, πάντα θα υπάρχει ένας Καλβέρα που θα σε θεωρεί πρόβατο  ή κότα και θα  σε ληστεύει.
«Είναι στην αθρώπινη φύση», όπως θάλεγε και ένας σκορπιός.

«Οι φιλόσοφοι έχουν ερμηνεύσει τον κόσμο με διάφορους τρόπους. Το θέμα, όμως, είναι να τον αλλάξουμε».
Μαζί με τον εαυτό μας.
Να είμαστε η αλλαγή που θέλουμε να γίνει. 
Μ ε την μέθοδο του (σαμουράι) πολεμιστή.

Αστραία ©©

Advertisements

Η αλήθεια είναι απλή και ο λόγος της ακόμα πιο απλός

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s