ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ · ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Μη κοιτάς τη Μέδουσα

ΓΟΡΓΟΝΕΙΟ
ΓΟΡΓΟΝΕΙΟ

……κατάματα

Κατά μια εκδοχή, η Μέδουσα, ήταν μια πανέμορφη ιέρεια της Αθηνάς που ο Ποσειδώνας τη γονιμοποίησε μεταμορφωμένος σε άλογο στον ιερό χώρο της Αθηνάς. Η θεά, εξοργισμένη με το γεγονός, δεν μπορούσε να έρθει σε ρήξη με τον Ποσειδώνα και έτσι ξέσπασε πάνω στη Μέδουσα. Την μεταμόρφωσε σε απεχθές τέρας, που αντί για μαλλιά είχε φίδια. Η ασχήμια της ήταν τέτοια, που όποιος την κοιτούσε στο πρόσωπο πέτρωνε.

Ο Περσέας,  γιος της Δανάης και  της χρυσής βροχής του Διός, έσωσε την Ανδρομέδα και  την αποκεφάλισε.

Η ερμηνεία του μύθου, μας μιλά σιωπηλά  πως κάποια πράγματα δεν μπορούν να γίνουν γνωστά με την ανθρώπινη μορφή. Συνεπώς πρέπει να τα κοιτάζουμε πλάγια και προσεκτικά. Δεν  μπορούμε να δούμε τον «Θεό» και να μην καούμε σαν την Σεμέλη, ούτε μπορούμε να κοιτάζουμε τις απόρροιες του Αετού, ανέμελα.

Μπορούμε όμως, να ασχοληθούμε με όλα τα άλλα, στο μέτρο του ανθρώπου,  το δυνατό.

Ο Ποσειδώνας εδώ ,  ΣΗΘ, Σεισίχθων, ως ιδρυτής της  Ατλαντίδας , παίζει ένα ρόλο καθοριστικό στην δημιουργία όλων  των θρησκειών και ιδίως των μονοθεϊστικών, με πλήρη έξαρση, την Εποχή των Ιχθύων που τελειώνει. Παγίδεψε το μυαλό των ανθρώπων  σε ένα υπερανεπτυγένο συναίσθημα και σε ένα νοσηρό θυμικό. Ειδικά, οι άνδρες  πνιγήκανε στα αγριεμένα κύματα του Ποσειδώνα, όσοι δεν καταβροχθίστηκαν από τον Κύκλωπα, αφήσανε τα κόκαλά τους στα βράχια των Σειρήνων και ξεμείνανε στην Καλυψώ. Όλοι οι ιδρυτές θρησκειών, πατριάρχες, πάπες και αρχηγοί,  ήταν  άνδρες   με κατεστραμμένη,  ανύπαρκτη προσωπική ζωή, έρημοι και πολύ μοναχικοί.

Είναι θλιβερό να  χρησιμοποιείται  «ο θεός»  με τρόπο τόσο ιδιοτελή και αισχροκερδικό από ένα θρησκόληπτο πληθυσμό.  Είναι λυπηρό να βλέπεις,  όντα ευφυή, όπως πολλοί από τον ανδρικό πληθυσμό,  με πτυχία, με γνώσεις, με μόρφωση, να έχουν καμένο το νοητικό.  Να έχουν κοιτάξει την Μέδουσα και να έχουν μαρμαρώσει στο λεπτό, αλλά ,το γεγονός,  το συγκλονιστικό, έχει την εξήγησή του.

Σε ένα  σύμπαν εχθρικό, σε μία έρημο μοναξιάς, του πραγματικού, που ο άνθρωπος προχωρά,  ως το πιο θαρραλέο  ον,  με κομμένα φτερά,   είναι φυσικό να θέλει από κάπου να πιαστεί , να κρατηθεί, να πιστεύει,  για να κρατηθεί, να αντέξει τη διαδρομή.

Θέλει  κάπου να πιστεύει και αυτή η πίστη του δίνει  δύναμη να προχωρά. Αυτή την ανάγκη την εκμεταλλεύονται οι επιτήδειοι  με στόχο την εξουσία και τα λεφτά. Δεν υπάρχει θρησκεία και ιερατείο που να μην έχει θησαυρίσει,  χειραγωγώντας το θρησκόληπτο πλήθος και  πουλώντας  «Θεό», ουρί  και άμφια ιερατικά.

Τι χρησιμοποιεί η Μέδουσα;

Όλα τα  χαρακτηριστικά των  μικρών τυράννων.

Βία,  φόβο, ανησυχία, οίκτο, οργή, ενοχή και…πολλές υποσχέσεις  για  την μετα θάνατον ζωή. Υποσχέσεις που μένουν  υποσχέσεις  και προεκλογικές δηλώσεις.

Πως αντιμετωπίζεται;

Ποτέ δεν την κοιτάς κατάματα, όπως και  δένεσαι στο κατάρτι, όταν ακούς τις Σειρήνες.

Η πίστη όντως κινητοποιεί ιδιαίτερες ψυχικές δυνάμεις, αλλά αυτός δεν είναι λόγος,  πλουτίζουν οι ιερατικοί δημαγωγοί.Τα θαύματα έχουν την εξήγησή τους την λογική. Η γνώση έχει μια αρχή  μαγική και είναι η μεταφυσική δηλ. η  καινούργια φυσική.

Το Θείον δεν  μπορεί ούτε να περιγραφεί , ούτε να ειδωθεί , ούτε να κατανοηθεί με την ανθρώπινη μορφή. Μια φορά,  ο Οδυσσέας, το χρησιμοποιεί και το παλάτι καθαρίζει  στο Πι και Φι.

Η σωστή απόσταση από το Θείον είναι στο μέσον και στην Γη, το άρμα του Φαέθοντος να οδηγεί.  Ούτε κοντά να καίγεται σε ένα άκρατο θεοκρατισμό, ούτε μακριά να ξεπαγιάζει σε ένα κυνικό υλισμό.

Αστραία ©©

 

Advertisements

Η αλήθεια είναι απλή και ο λόγος της ακόμα πιο απλός

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s