ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Καλυψώ και το γεράκι της Μάλτας

ΜΑΛΤΑ.ΚΑΛΥΨΩ
Το γεράκι της Μάλτας

Φωτογραφία, Βικιπαιδεία, Γέφυρα στη Μάλτα
Σύνθεση, επεξεργασία, Αστραία

Από τι είναι φτιαγμένο το γεράκι της Μάλτας;

Είναι να απορεί κανείς πώς ένα τόσο μικρό νησί  που κατοικήθηκε εδώ και 7000 χιλιάδες χρόνια [1],διεκδικεί την εξουσία του κόσμου από την εποχή των αρχαίων  ιπποτών[2].

Η Μάλτα είναι ανεξάρτητο κράτος από το 1964, ενώ το Τάγμα της Μάλτας έχει διπλωματικές σχέσεις με 103 κράτη, πολλά από τα οποία δεν έχουν ως κυρίαρχη θρησκεία τη Ρωμαιοκαθολική. Το  ότι διεκδικεί κυριαρχία διαφαίνεται και από το γεγονός ότι εκδίδει διαβατήρια, άδειες οδηγήσεως, πινακίδες κυκλοφορίας αυτοκινήτων γραμματόσημα και κέρματα [3].
Πρόσφατα, τον Ιανουάριο του 2017, ο μεγάλος μάγιστρος ήλθε σε σύγκρουση με τον πάπα για το πρόγραμμα των προφυλακτικών και παραιτήθηκε.
Εν όψει της πρόσφατη συνόδου της Ε.Ε, ο  άβουλος  και άχρωμος  κυβερνητικός εκπρόσωπος, δηλώνει συμβιβαστικά πως :
«Δώσαμε μέτρα, που θα πληγώσουν τον Ελληνικό λαό και πήραμε ταυτόχρονη νομοθέτηση αντίμετρων και εργασιακά»
Σε ελεύθερη απόδοση αυτό σημαίνει πως:
«Δεν ξέρουμε τι μας γίνεται, ό,τι μας λένε κάνουμε….»

Ποιοι;
Ποιοι είναι αυτοί;
Είναι η  εξουσία, μόνο που τώρα τα έχει χαμένα και αυτή και δεν ξέρει τι να κάνει. Ο παλαιός κόσμος γκρεμίζεται και θα παρασύρει στην πτώση της, παλαιά τάγματα, νέες Τροίες και το Βατικανό.
Αυτό που θα μείνει, θα είναι η Καλυψώ στα βράχια να κλαίει ένα χαμένο σταθμό και να κοιτάζει τον Οδυσσέα με βλέμμα αδειανό. Το «παράθυρο» της Μάλτας [4] έπεσε από αμείλικτες γεωλογικές μεταβολές ,έπονται και οι πολιτικές.
Η εξουσία είναι πρωτίστως θρησκευτική και μετά  κομματική, γιατί η γνώση βρίσκεται στα χέρια των ιερατείων και την πωλούν  με το κουταλάκι σαν φαρμάκι τάζοντας την Αθανασία σε πιστούς με μεράκι. Έτσι ήταν από την παλαιά εποχή που πετούσε… το γεράκι.

«Το  γεράκι της Μάλτας είναι φτιαγμένο από όνειρα»[5]

Με αυτή την ρήση τελειώνει η ταινία του 1941  με πρωταγωνιστές της ταινίας τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ στο ρόλο του ιδιωτικού ντετέκτιβ Σαμ Σπέιντ και τη Μαίρη Άστορ στο ρόλο της femme fatale πελάτισσάς του.

Πολλοί κυνηγούν ένα  μαγικό γεράκι, από την εποχή των Ιπποτών μέχρι σήμερα…
Κάποιοι φεύγουν  σαν αετοί σε καθαρό γαλάζιο ουρανό του μεγάλου εξιλασμού ανήμερα.

Αστραία ©©

[1] Μάλτα, Βικιπαιδεία

[2] Ιωαννίτες Ιππότες, Βικιπαιδεία

[3] Κυρίαρχο Στρατιωτικό Τάγμα της Μάλτας, Βικιπαιδεία

[4] ΠΕΛΩΡΙΑ ΚΥΜΑΤΑ ΧΤΥΠΟΥΝ ΤΟΝ ΒΡΑΧΟ ΤΗΣ ΜΑΛΤΑΣ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΤΙΣ 8.3.2017, τύπος

[5] Το γεράκι της Μάλτας, ταινία σε σκηνοθεσία Τζον Χιούστον

Advertisements

5 σκέψεις σχετικά με το “Η Καλυψώ και το γεράκι της Μάλτας

 1. Το Τάγμα ιδρύθηκε με παπική βούλα το 1113. Έδρασε στους Αγίους Τόπους μέχρι την κατάλυση των σταυροφορικών κρατών και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στην Ρόδο (1309). Η πτώση των Ναϊτών (1314) ήταν ένας από τους παράγοντες που ενίσχυσαν τους Ιωαννίτες, οι οποίοι εξελίχθηκαν σε ναυτική δύναμη και προασπιστές της Χριστιανοσύνης απέναντι στους Μωαμεθανούς. Στην Ρόδο το Τάγμα αντιστάθηκε επιτυχώς στην πολιορκία του Μωάμεθ Β΄ και παρέμεινε εκεί μέχρι το 1523 οπότε εκδιώχθηκε από τους Οθωμανούς. Το 1530 εγκαταστάθηκε στην Μάλτα. Από τις κορυφαίες στιγμές του Τάγματος ήταν η απόκρουση της Οθωμανικής επίθεσης το 1565 και η συμμετοχή του στην ναυμαχία της Ναυπάκτου το 1571.

  Το 1798 ο στρατηγός Ναπολέων Βοναπάρτης κατέλαβε την Μάλτα και η εδαφική κυριαρχία του Τάγματος καταλύθηκε. Οι ιππότες διασκορπίστηκαν και ο τσάρος της Ρωσίας Παύλος Α΄ ανέλαβε την προστασία ενός τμήματος του Τάγματος, το οποίο εγκαταστάθηκε οριστικά στην Ρώμη το 1834 ασχολούμενο με φιλανθρωπικά έργα. Το Τάγμα μετεξελίχθηκε και υφίσταται πλέον ως Supremus Ordo Militaris Hospitalis Sancti Ioannis Hierosolymitani Rhodius et Melitensis (Κυρίαρχο Στρατιωτικό Τάγμα του Νοσοκομείου του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ, της Ρόδου και της Μάλτας).
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%99%CF%89%CE%B1%CE%BD%CE%BD%CE%AF%CF%84%CE%B5%CF%82_%CE%99%CF%80%CF%80%CF%8C%CF%84%CE%B5%CF%82

  Μου αρέσει!

 2. Σήμερα αποτελεί κρατική οντότητα και αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, καθώς έχει θέση παρατηρητή στα Ηνωμένα Έθνη. Το Τάγμα αριθμεί στις μέρες μας 12.500 μέλη και 80.000 μονίμους εθελοντές, μαζί με 13.000 σε ιατρικό προσωπικό.
  Το Τάγμα έχει δύο έδρες: το Palazzo Malta στην οδό Via dei Condotti 68 (όπου κατοικεί ο Μέγας Μάγιστρος και εδρεύει η κυβέρνηση) και τη Villa Malta στον Αβεντίνο λόφο, όπου βρίσκεται η πρεσβεία του Τάγματος στο Βατικανό και η πρεσβεία στην Ιταλία. Ωστόσο, σε αντίθεση με την Αγία Έδρα, που έχει κυριαρχία επί του Βατικανού, το Κυρίαρχο Τάγμα της Μάλτας δεν έχει καμία εδαφική κυριαρχία από τότε που έχασε το νησί της Μάλτας το 1798, με εξαίρεση τα προαναφερόμενα ακίνητα στην Ιταλία. Ο ΟΗΕ δεν αναγνωρίζει το Τάγμα ως κράτος-μέλος αλλά ως παρατηρητή στη Γενική Συνέλευση. Δεν του έχει αναγνωριστεί και δοθεί κάποιος τηλεπικοινωνιακός κωδικός[4] ούτε καν κωδικός στο Διαδίκτυο (όπως .com ή.uk), ενώ το Βατικανό έχει τον δικό του (.va).
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CF%85%CF%81%CE%AF%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%BF_%CE%A3%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B9%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C_%CE%A4%CE%AC%CE%B3%CE%BC%CE%B1_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%9C%CE%AC%CE%BB%CF%84%CE%B1%CF%82

  Μου αρέσει!

 3. Σε δύο δόσεις μέτρα και αντίμετρα
  Στη Μάλτα υπήρξε μία προκαταρκτική συμφωνία για τα μέτρα που συνολικά θα είναι 2% του ΑΕΠ, δηλαδή 4,5 δισ ευρώ (3,6 δισ. που ίσως θα φτάσουν τα 4,5 δισ. ευρώ ευρώ, αφού θα πρέπει να καλυφθούν και επιμέρους απώλειες σε εισφορές και φόρους). Τα μέτρα θα ληφθούν σε δύο δόσεις, περίπου 1% το 2019 και περίπου 1% το 2020. Σε δύο δόσεις και παράλληλα θα εφαρμοστούν και τα αντίμετρα, με την προϋπόθεση όμως παραμονής εντός δημοσιονομικών στόχων. Εάν υπάρχουν όμως αποκλίσεις το 2018, το σύνολο των μέτρων θα εφαρμοστεί το 2019.
  http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/ti-shmainei-h-symfwnia-ths-maltas.4614938.html

  Μου αρέσει!

 4. Με το πέρασμα του χρόνου το τάγμα των Ναϊτών ασχολείται έντονα με τραπεζικές δραστηριότητες. Οι Ναΐτες δημιούργησαν στην ουσία το πρώτο τραπεζικό σύστημα και ανακάλυψαν τις επιταγές ( για την ακρίβεια ένα είδος φορτωτικής ) πολύ πριν από τους Φλωρεντινούς τραπεζίτες. Όταν κάποιος επιθυμούσε να μεταβεί στην περιοχή της Παλαιστίνης, χρειαζόταν χρήματα και αν δεν αισθανόταν ασφαλής να ταξιδέψει τόσο μακριά με κοσμήματα και χρυσάφι στην κατοχή του, μπορούσε να απευθυνθεί στους Ναΐτες της Γαλλίας, της Ισπανίας ή της Ιταλίας, να πάρει ένα ομόλογο και ακολούθως να εισπράξει τα χρήματά του όταν θα έφθανε στην Παλαιστίνη. Ανακάλυψαν, λοιπόν, την πρώτη μορφή επιταγής.

  Μία ένδειξη των ισχυρών πολιτικών διασυνδέσεων των Ναϊτών είναι ότι η ενασχόλησή τους με τις τραπεζικές εργασίες δεν οδήγησε σε αύξηση της εσωτερικής αμφισβήτησης μέσα στο τάγμα, αλλά και γενικότερα στην εκκλησία. Αυτό δείχνει ότι διέθεταν ισχυρή κάλυψη, τόσο σε πολιτικό, όσο και σε εκκλησιαστικό επίπεδο. Οι κατηγορίες αυτές παραμερίστηκαν με τη δικαιολογία ότι οι Ναΐτες διατηρούσαν δικαιώματα εκμετάλλευσης των υποθηκευμένων σε αυτούς περιουσιών. Οι Ναΐτες είχαν επινοήσει κώδικες με τους οποίους έκαναν τις συναλλαγές τους σε όλα τα σημεία της Ευρώπης.
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CE%B1%CE%90%CF%84%CE%B5%CF%82_%CE%99%CF%80%CF%80%CF%8C%CF%84%CE%B5%CF%82

  Μου αρέσει!

Η αλήθεια είναι απλή και ο λόγος της ακόμα πιο απλός

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s