Χωρίς κατηγορία

Η ιστορία ενός βιογραφικού

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Βίος σημαίνει ΤΟΞΟ και ΖΩΗ

Πολύς λόγος γίνεται για ένα βιογραφικό, ειδικά τις ημέρες της καθολικής ανεργίας και όλοι τρέχουν να μαζέψουν υλικό για να  παρουσιάσουν ένα πλούσιο  χαρτί, μαζί με μια ταυτότητα και ένα διαβατήριο, που καλό είναι ,να  μην είναι πλαστό, γιατί η ζωή, δεν το συγχωρεί.
Το πιο σημαντικό για ένα βιογραφικό είναι να είναι ΑΛΗΘΙΝΟ και να περνάει μέσα από ένα δρόμο με καρδιά, τον πιο ουσιαστικό.
Μου αρέσουν πολύ οι βιογραφίες  ειδικά μεγάλων ανθρώπων και προσωπικοτήτων, που τις μελετώ προσεκτικά και διδάσκομαι πολλά. Τίποτα δεν σε διδάσκει καλύτερα από ένα παράδειγμα  και μια ιστορία ζωής. Μελετώ την εποχή που έζησαν, τα προβλήματα που αντιμετώπισαν και πως, τις επιλογές τους τις αποφάσεις τους, τα λόγια τους και μερικές, θαρρώ, πως είναι συγκλονιστικές.
Επειδή έχω αναφέρει ήδη πως το πρόβλημα σε πολλούς ιδεολογικούς χώρους, είναι η αδιαφάνεια και τα πλαστά βιογραφικά που οδηγούν στη διαπλοκή και τη διαφθορά, θα δώσω ένα παράδειγμα, τι εννοώ.
Ένα βιογραφικό θα πρέπει να είναι σύντομο και  περιεκτικό και να  μπορεί να επιβεβαιωθεί. Να περιλαμβάνει ,ουσιαστική πορεία ζωής, όποια και να ειναι αυτή. Εποχή, τόπο γέννησης και καταγωγή, σπουδές, εργασία , πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις ξεκάθαρες,  στρατιωτική  θητεία   αν είναι άνδρας,  βασικές προτιμήσεις και ενασχολήσεις, καθώς επίσης περιουσιακά στοιχεία και το πόθεν έσχες πολιτικών παραγόντων, οπωσδήποτε.  Έτσι, ξέρεις με ποιον έχεις να κάνεις και που συμφωνείς και που διαφωνείς. Είναι  όμως ένας καλός τρόπος  κάπου να συναντηθείς.
Το βιογραφικό μπορεί να εμπλουτιστεί και με άλλες πληροφορίες, αλλά ποτέ αυτές οι πληροφορίες δεν μπορεί να είναι σε βάρος του πρωταρχικού. Βλέπουμε λαλίστατα βιογραφικά με λεπτομέρειες του ιδιωτικού βίου ανθρώπων που ουδόλως μας αφορά  και να αποσιωπείται το κεντρικό.
Μόνοι τους δίνουν φωτογραφίες ,που πήγαν που ήπιαν καφέ, σε ποια συνέδρια και μπουφέ φάγανε, που είναι πρόεδροι , κυρίως αυτό,  που κάνουν διακοπές, που τρέχουν και   γεμίζουν τον  χώρο με ανούσιες περιαυτολογίες.
Ας δώσω λοιπόν το παράδειγμα για να είμαι συνεπής με όσα λέω και έτσι είναι, το σωστό:
Ονοματεπώνυμο: Μπαλούμη Ευαγγελινή του Λεωνίδα
Λογοτεχνικό: Αστραία
Τόπος  γέννησης: Θεσπρωτικό Πρεβέζης, 1960, Ελληνικής καταγωγής από  τους δυο γονείς.
Οικογενειακή κατάσταση; ένας γάμος και ένα παιδί.
Γραμματικές γνώσεις: Απόφοιτος του ΑΠΘ, Θετικών Επιστημών, Γεωλογικό τμήμα, το 1983.
Πολιτικές πεποιθήσεις: Μέτρον ο άνθρωπος, ανθρωπισμός χωρίς όρια και χωρίς ακρότητες, κανένα κόμμα.
Θρησκευτικές πεποιθήσεις: Ανεξιθρησκεία, ό,τι κάνει τον άνθρωπο καλύτερο.Καμία θρησκεία
Προτιμήσεις: Φιλοσοφία
Εργασία: Διευθύντρια στο εργοστάσιο Lee Cooper, για 8 μήνες με εκπαίδευση στη Μάλτα,το 1978. Αποχώρηση για λόγους σπουδών.
Θερινή εργασία 1981, 1982, ως φοιτήτρια στο ΙΓΜΕ Πρεβέζης,  ίδρυμα γεωλογικών μελετών και  ερευνών.
Ατομική  επιχείρηση , βιοτεχνία  ρούχων και πλεκτών, χοντρική λιανική  από το 1985 μέχρι το 2000, χωρίς τραπεζικά δάνεια  με όλα τα ένσημα και το ΦΠΑ, πληρωμένα.
Διορισμός στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, το 2000 μέχρι το 2015, ως ΠΕ04 με πρώτη υπηρεσία δυσπρόσιτα, Δεσκάτη Γρεβενών, τρία χρόνια «στρατιωτική θητεία».
Περιουσιακή κατάσταση: 4 αγροτεμάχια και το πατρικό σπίτι μαζί με την αγαπημένη μου αδελφή, την Κλεονίκη, Κλειώ, πατρική κληρονομιά. Ένα αυτοκίνητο Πεζώ ΛΑΙΟΝ  10 ίππων,15 χρόνων,  ένα διαμέρισμα 70 τετραγωνικά, και ένα γραφείο 30 τετραγωνικά που στεγάζεται η Ομηρική Πολιτεία., μία αποζημίωση, εισόδημα, 500 ευρώ μηνιαίως από ένα κράτος που μου πήρε τα τριπλά.
Για τη πατρίδα μπορώ να τα δώσω όλα , ακόμη και αυτά, αρκεί να ειναι ελεύθερη και με όρθια ανθρωπιά. Ζω, λοιπόν με αυτά. Πληρώνω τους λογαριασμούς,  τα τέλη κυκλοφορίας και το ΕΝΦΙΑ.
Ποτέ δεν πήρα δάνεια,  επιχορηγήσεις, δεν δημιούργησα χρέη, δεν ζήτησα χάρες  και ποτέ  δεν είχα γούστα ακριβά. Στην ουσία  δεν δίνω δεκάρα   για φίρμες , πολυτέλειες και επιδείξεις νεοπλουτισμού και το πιο ακριβό πράγμα που κουβαλώ πάνω μου είναι το μυαλό μου και ένα μέτωπο καθαρό.
Δεν πίνω, δεν καπνίζω, δεν τρώω πολύ ,δεν έχω εξαρτήσεις  και συνήθειες που κοστίζουν πολύ.
Γυμνάζομαι σε καθημερινή βάση, εξασκώ το πνεύμα μου, το μυαλό μου και το σώμα μου. Ετοιμοπόλεμη αλλά, όχι πολεμοχαρής, ούτε πουλάω το μαντήλι μου για καυγά, αλλά, δεν θέλω  να χαϊδεύω  και των εφησυχασμέων, τα αυτιά. Κάποια πράγματα πρέπει να λέγονται ξάστερα και καθαρά.
Μου αρέσει ο Όμηρος και τα Ομηρικά Έπη, γιατί  είναι χάρτης ζωής με ζωντανά αρχέτυπα ουσιαστικής  ζωής.
Αγαπώ τις καλές ταινίες και τα ωραία θεατρικά έργα.
‘Εχω σπουδάσει στη δραματική σχολή της Ρούλας Πατεράκη στη Θεσσαλονίκη, αλλά δεν την τελείωσα.
Έχω σπουδάσει σχέδιο  στη σχολή Δημητρέλη και την τελείωσα. Σχεδίαζα μόνη μου, πρωτότυπα ρούχα, με  επιτυχία  στις εκθέσεις της ΔΕΘ.
Έχω ασχοληθεί με τη γιόγκα και τις πολεμικές τέχνες. Έχω μελετήσει  την αστρολογία με  ριζικές αναθεωρήσεις της , κυβερνητών  ζωδίων και πλανητών και τη ξέρω καλά.
Είχα δημιουργήσει ένα φιλοσοφικό κέντρο στη Θεσσαλονίκη το 1995 με σκοπό την έρευνα και τη μελέτη όλων αυτών, μέχρι το 2000, που έφυγα για τα Γρεβενά.
Είμαι μέλος στην ΕΛΒΕ, ένωση λογοτεχνών Β.Ελλάδος, πουθενά αλλού  και  αυτό αρκεί. Μακάρι να είχα χρόνο να την παρακολουθώ πιο πολύ.
Συγγραφέας  12 βιβλίων, τα δύο έχουν ήδη εκδοθεί, σε έντυπη μορφή.
Οι Σταθμοί του Οδυσσέα και οι Άθλοι του Ηρακλή.
Πολιτική, Φιλοσοφία, Ερμηνεία των  Ομηρικών Επών , Ελληνική  Μυθολογία, Γνώση και   Αυτογνωσία
Το 2008 παρουσίασα στο διαδίκτυο τα Ομηρικά Έπη, με ένα πρωτότυπο τρόπο, με πρωταγωνιστή τον  Οδυσσέα, στον Καιρό του Τόξου, σε σύγχρονη εκδοχή, αρχικά από το μπλογκ » Οι Πολεμιστές της Λάϊον». Ήταν το δώρο μου στον γιο μου για την ενηλικίωση του και ο οποίος με  βοήθησε πολύ στο τεχνικό μέρος, ως γνώστης καλής πληροφορικής, καθώς και  οι φίλοι μου οι ΕΛΖΙΝ, η παρέα των λιονταριών, που μου κρατούσαν συντροφιά  τα ήσυχα βράδια ,τα διαδικτυακά.
Ο λόγος που παρουσιάστηκε έτσι, είναι γιατί ήθελα  να μάθω και να καταλάβω τρία πράγματα, πέρα από τη διάδοση των Ομηρικών Επών και τη δημιουργία της Ομηρικής Πολιτείας.
1.Τι προβλήματα θα αντιμετώπιζε ένας σύγχρονος Οδυσσέας και να  βοηθήσω  έναν  άνδρα που θέλει να εξερευνήσει όλα τα πεδία της γνώσης, ως ανιχνευτής,  να μη χαθεί στο διαδίκτυο και στη ζωή, όταν βγεί και ειδικά τα νέα παιδιά που ξεκινούν χωρίς  μόνα τους  να σερφάρουν χωρίς  κάποιο οδηγό και χωρίς σκοπό.
2. Να διαπιστώσω την διαχρονικότητα του Ομήρου και, αν λειτουργούν και πόσο, τα συγχρονιστικά φαινόμενα.
3.Και, να δω, τα πραγματικά αισθήματα, τις δράσεις και τις αντιδράσεις γνωστών φίλων και αγνώστων, πίσω και μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή με την ουδετερότητα του παρατηρητή.
Το έργο παρουσιάστηκε με καινοτομία   μοναδική, ήθος,έμπνευση, αισθητική,σύνδεση των γεγονότων στη σημερινή εποχή, τρυφερότητα,  δύναμη,  γνώση, τόλμη και αυτοπειθαρχία, αυτογνωστική.
Λίγοι το κατάλαβαν στην αρχή, παρ όλο που το παρακολουθούσαν ανελλιπώς, ήταν κάτι που δεν το είχαν ξαναδεί. Το πολέμησαν,  όπως ήταν φυσικό, προσπάθησαν να το καπελώσουν,  αναμενόμενο,να το διαβρώσουν επόμενο, να το  κλέψουν και να το ιδιοποιηθούν, συνηθισμένο.Το αντίθετο θα  ήταν έκπληξη και  έδωσα μια ίση  ευκαιρία σε όλους να αποδείξουν τον καλύτερο τους εαυτό. Δεν τα κατάφεραν, στέκει εκεί, ένα ζωντανό βιβλίο σε στάση  και θέση ζωής, σύγχρονης  ομηρικής εφαρμογής, να προηγείται, φάρος γνώσης,  μιας  θολής εποχής.
Σήμερα με  απασχολεί το πρόβλημα της Ελλάδος, με θλίβει αυτή η κατάσταση, είμαι μέρος του προβλήματος και αναζητώντας μια λύση θα την τοποθετούσα μακριά  από κόμματα, από θρησκεύματα και  κυρίως από διεφθαρμένους ανθρώπους συνδεδεμένους με την διαπλοκή. Δεν γίνεται τίποτα έτσι, και να γίνει, μια από τα ίδια θα είναι.Χρειάζεται ριζική αλλαγή κυρίως στον τρόπο σκέψης.
Το πιο σημαντικό σε πρώτη φάση, είναι να δημιουργηθεί ένας φορέας  που να μπορεί να συσπειρώσει τους σωστούς ανθρώπους, όσοι έχουν απομείνει,  σε ένα κοινό γεωμετρικό τόπο.
Τα χαρακτηριστικά του θα πρέπει να είναι η καθαρότητα, η απλότητα,   η απόλυτη διαφάνεια,  η ευφυής συνεργασία, για να απομονωθούν τα σκοτεινά στοιχεία και οι κακοί χαρακτήρες. Να μπορέσει να ξαναδώσει μια ελπίδα στον κόσμο, κάπου να  ενωθεί. Ο καθένας να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα και μπορεί.
Να οριστεί ο κοινός γεωμετρικός τόπος και να γνωρίζει κάποιος που διαφωνεί  και που συμφωνεί σε ξεκάθαρες  προσωπικές θέσεις.
Σημαντικός θα πρέπει να είναι ο ρόλος των διανοουμένων  που πρέπει να αφήσουν  την αυταρέσκεια και την μαστροπεία της γνώσης και να  γίνουν πολεμιστές της γνώσης και του πνεύματος.
Για τους διανοούμενους, τα βιογραφικά και τους καθηγητές πανεπιστημίων θα τα πούμε στο επόμενο άρθρο και πως ο ΘΗΣΕΑΣ μπορεί να γίνει ΟΔΥΣΣΕΑΣ στη σύγχρονη εποχή.
Πως να σκοτώνεις τον  ΜΙΝΩΤΑΥΡΟ και  όχι τον Όμηρο και πως, τα πανεπιστήμια,  από  λαβύρινθοι της γνώσης να  γίνουν κέντρα  φωτός και   ουσίας, ανθρωπιάς,  φαιάς.
Είναι καλό ένα βιογραφικό  για να έχει νόημα, να ζυμώνεται με την ίδια τη ζωή, αποφάσεις, επιλογές σταυροδρόμια, σε πλοκή, βιογραφία, γεγονότων συνδετική.
Αυτό μας διδάσκει ο Όμηρος ποιητής στη βιογραφία του, τα Ομηρικά Έπη σε ελεύθερη απόδοση και διασκευή.
Σας ασπάζομαι  Αστραία

Μπαλούμη Ευαγγελινή

Advertisements

Η αλήθεια είναι απλή και ο λόγος της ακόμα πιο απλός

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s